Babics Ági kenyere
2008.01.05. 13:10
BL55 sima liszt
BL 112 félbarna kenyérliszt
Hozzávalók:
40-45 dkg liszt
3 dl tej
2 dl yoghurt
5 dkg élesztő
2 evőkanál só (vagyis ízlés szerint)
1-1,5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál köménymag (vagy ki is maradhat)
1-2 evőkanál őrölt lenmag (ezt sem kell, de nagyon jó vele!)
Elkészítés: (nem fogom olyan irodalmian leírni, mint Ági)
A langyos tejet összekeverjük a liszt felével és az összes többi alkotóelemmel. Sűrű palacsinta tészta (lángos tészta) keveredik belőle. Ha már elég simának látjuk, beletehetjük a többi lisztet is. Olyasmi állagú kidagasztott tésztát kell kapnunk, mint a „pille” édesség.
Kb. 4-6 órát kell hagyni kelni langyos helyen!
Ezután lisztes kézzel, lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Még tehetünk bele lisztet, ha nagyon ellapulna.
Lisztezett tepsibe, vagy annak hátlapjára helyezzük. Sütési ideje kb. 35-40 perc 200 C fokon. Ne feledjünk mellé egy csészébe vizet tenni!
Ha megsült, rácsra téve hűtsük ki!
Jó étvágyat hozzá!!!
|